'Verbied Zwarte Piet op ambassade'

De zeurpieten gaan internationaal. Ditmaal verplaatst de discussie om Zwarte Piet zich naar Zweden. De Nederlandse ambassade aldaar moet Zwarte Piet niet uitnodigen op het jaarlijkse Sinterklaasfeest.

Deze week plofte er een brief van de Sweden's Afro-Swedish National Association bij de ambassade op de deurmat. De Nederlandse delegatie houdt zoals ieder jaar een Sinterklaasfeest, en dit jaar op 30 november. Dit was voorheen geen probleem, maar nu willen de zeurpieten hier een eind aan breien.

"Zwarte Piet is een racistisch fenomeen", zo begint de brief. "Een zwartgeschminkte blanke, met rode lippen en een debiel accent, en die zich gedraagt als een kind. Het is zo stereotype. Dit zouden de Nederlanders in New York niet durven."

De Nederlandse ambassade in Zweden heeft vandaag laten weten dat ze er niet over peinzen Zwarte Piet af te schaffen. Volgens woordvoerster Karen Van Stegeren is Zwarte Piet juist een baas, omdat hij de cadeautjes uitdeelt.

Het verzet tegen Zwarte Piet in Zweden gaat dan ook nog wel even door. "Het evenement vindt plaats vlakbij Slussen", jankt opperzeurpiet Zakaria Zouhir. "Hier kwamen de slaven vroeger Zweden binnen. Wij moeten strijden uit solidariteit met al onze Afrikaanse broeders en zusters."