Neil Young roept op tot boycot Starbucks

Neil Young roept op om Starbucks te boycotten. Aanleiding voor de actie van de rocker is dat de wereldwijde koffieketen de Amerikaanse biotechnologiemultinational Monsanto steunt in een proces tegen de Amerikaanse staat Vermont. De overheid van Vermont wil voedselproducerende bedrijven verplichten in 2016 op de etiketten van hun producten te vermelden of ze genetisch gemodificeerde ingrediënten bevatten. Monsanto en een aantal andere voedselproducenten zijn fel tegen zo'n vermelding.

"Ik stond dagelijks in de rij voor mijn latte, maar gisteren is de laatste keer geweest", zo begint Young zijn aanklacht tegen Starbucks en Monsanto op zijn website Neil Young Times. "Starbucks vindt niet dat je het recht hebt om te weten wat er precies in je koffie zit", vervolgt de rocker. Hij benadrukt dat Vermont een kleine staat is met slechts een half miljoen inwoners, die het nauwelijks op kunnen nemen tegen een machtige multinational als Monsanto. Het is volgens hem een belangrijke zaak, omdat in veel andere Amerikaanse staten eveneens wordt overwogen levensmiddelenbedrijven op hun producten exact te laten aangeven wat de ingrediënten zijn.

De Starbucks-boycot is niet de enige milieuactie waartoe de 69-jarige rocker dit jaar het initiatief heeft genomen. Eerder dit jaar besloot hij bij zijn concerten alleen nog maar T-shirts van natuurlijk verbouwd katoen te verkopen. Ook voert hij actie tegen de winning van schaliegas. Op zijn onlangs verschenen album Storytone heeft hij er onder de titel Who's Gonna Stand Up? zelfs een protestlied over opgenomen: 'End fracking now. Let's save the water and build a life for our sons and daughters'.

Afgelopen zomer vroeg Young de scheiding aan van zijn vrouw Pegi. Tegenwoordig wordt hij veelvuldig gezien in gezelschap van de actrice Daryl Hannah, die zelf ook een reputatie heeft als milieuactiviste.