Van der Laan wil bukken voor zeurpieten

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) is tevreden met de uitspraak van de Raad van State, die woensdag oordeelde dat hij in 2013 terecht een vergunning had verleend voor de intocht van Sinterklaas. Hoewel hij niet op de inhoud kan worden aangesproken wil Van der Laan wel in gesprek blijven over de mogelijke oplossingen.

"Hij ziet dat de Raad van State zijn opvatting deelt dat hij geen zedenmeester is. Hem kan en mag niet gevraagd worden om een evenement vooraf op inhoud te beoordelen", zegt de woordvoerder van Van der Laan. "Bij een vergunningsaanvraag toetst de burgemeester alleen op openbare orde en veiligheid."

Van der Laan ziet echter dat een aantal Amsterdammers moeite houdt met de figuur Zwarte Piet. "Allerlei aanpassingen zijn al gedaan. De burgemeester wil in gesprek blijven met alle partijen om te komen tot een Zwarte Piet waar iedereen in zich kan vinden."

Winkeliersorganisatie Detailhandel Nederland rekent erop dat iedereen zich vanaf nu weer concentreert op het sinterklaasfeest zelf. "Daar is volop gelegenheid voor. De etalages, schappen, bakken en rekken liggen vol met leuke cadeaus voor iedereen", zegt directeur Sander van Golberdinge in een reactie.