Deurwaarders alert op zelfdoding

Deurwaarders van het grootste gerechtsdeurswaardersbureau van Nederland, GGN, worden getraind in het herkennen van zelfmoordneigingen bij schuldenaren. Dat meldt actualiteitenprogramma EenVandaag dinsdag. De deurwaarders wordt geleerd om signalen van suïcide te herkennen. Ook leren ze wat ze in dergelijke gevallen kunnen doen.

Aanleiding is het hoge aantal zelfmoorden waar de deurwaarders in hun werk mee te maken krijgen. Het aantal suïcides is door de economische crisis namelijk fors gestegen. Tussen 2008 en 2012 nam het aantal met dertig procent toe. In die jaren steeg ook de werkloosheid, de hoeveelheid schulden, betalingsachterstanden en huisuitzettingen.

In de cursus wordt deurwaarders geleerd op welke signalen van zelfmoord ze moeten letten. Volgens cursusleider Ans Withaar is dat belangrijk, omdat mensen hier niet altijd duidelijk over zijn. "Ze zeggen dat ze het niet meer zien zitten of in de war zijn. Wij leren deurwaarders daar op door te vragen. Wat zegt iemand nu eigenlijk", legt ze uit. Mocht een deurwaarder het vermoeden hebben dat iemand zelfmoord wil plegen, dan kan die persoon worden doorverwezen naar hulpinstanties zoals het GGZ.