Republikeinen krijgen meerderheid in Senaat

Bij tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten hebben de Republikeinen een meerderheid gewonnen in de Senaat. Ook versterkten zij hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Hierdoor moet de Democratische president Barack Obama het de komende twee jaar doen met een Congres dat volledig wordt gecontroleerd door tegenstanders die vastberaden zijn om hem dwars te zitten.

De Republikeinen wonnen zeven Senaatszetels van de Democraten. De Democraten hebben geen enkele Republikeinse zetel overgenomen. Hierdoor hebben de Republikeinen nu zeker 52 van de honderd zetels. Hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden is bijna historisch te noemen. Ook wonnen de Republikeinen in de staten Florida en Wisconsin, terwijl de Democraten dachten daar een goede kans te hebben.

De winst voor de Republikeinen heeft waarschijnlijk te maken met groeiende onvrede onder de bevolking over het beleid van Obama. De machtswisseling zorgt waarschijnlijk voor een aanval op het begrotingstekort en meer druk op de Democraten om het door Obama ingevoerde zorgstelsel, dat wordt gezien als zijn belangrijkste prestatie, aan te passen. Ook zal er een roep komen om minder federale regelgeving.