Rebellenleider Oost-Oekraïne leidt in omstreden verkiezingen

Rebellenleider Aleksander Zachartsjenko gaat zondag aan de leiding bij de verkiezingen in het oosten van Oekraïne. De gedoodverfde winnaar van de strijd om het leiderschap van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek van Donetsk staat op meer dan zeventig procent, na telling van de helft van alle stemmen.

In sommige stemlokalen in de stad Donetsk hielden gewapende mannen toezicht op de stembusgang. De verkiezingen worden als wettig gezien door buurland Rusland, dat zich het afgelopen jaar in woord en daad achter de rebellen schaarde.

De Oekraïense regering en de westerse wereld erkennen de stembusgang echter niet. President Petro Porosjenko sprak zondag van 'pseudoverkiezingen'. "De farce die twee terroristische organisaties in Donbass met tanks en wapens op poten hebben gezet heeft niets te maken met een echte verkiezing", aldus het Oekraïense staatshoofd.

Zachartsjenko zei zondag te hopen dat met de verkiezingen de vrede zal wederkeren in het oosten van Oekraïne. "Als ze ons erkennen en ons het grondgebied teruggeven dat we zijn kwijtgeraakt (...) zullen we de economische betrekkingen met Oekraïne herstellen en als gelijkwaardige economische partners samenleven."