Drie wilde katten krijgen zendertje

Onderzoekers hebben de afgelopen maanden in Limburg drie wilde katten van een zender voorzien. Ze willen meer te weten komen over het leefgebied en het gedrag van de beesten. Dat meldt ARK Natuurontwikkeling zondag op natuurbericht.nl. De stichting noemt het bijzonder dat het is gelukt om in een paar maanden tijd drie wilde katten te vangen.

Wilde katten verdwenen in de Middeleeuwen uit Nederland. Een paar jaar geleden keerde het dier mondjesmaat terug. De eerste katten leven in de Zuid-Limburgse bossen. Hoeveel er daar momenteel leven weet de stichting niet. De dieren zijn erg schuw.

Het zenderonderzoek moet uitwijzen hoe de wilde kat het Zuid-Limburgse landschap gebruikt om bijvoorbeeld voedsel te zoeken. Ook kan het uitwijzen waar knelpunten zijn in verbindingen tussen natuurgebieden en tussen Nederland en de Ardennen en de Eifel, waar wel veel wilde katten leven.

De eerste wilde kat werd in juni gevangen en voorzien van een halsbandzender. Vorige maand volgden nog twee katten. Van de meest recent gezenderde kat zijn nog geen data binnen. Uit de eerste data van de andere katten blijkt dat het leefgebied van de kat die als tweede een zender kreeg een heel stuk kleiner is dan dat van de eerste kat.

Het eerst gezenderde exemplaar is overigens inmiddels overleden. Het beest werd vorige maand dood gevonden en is waarschijnlijk aangereden door een scooter.