'Sociale huurgrens naar ¤950 in Amsterdam'

De sociale huurgrens moet in Amsterdam van 700 naar 950 euro worden opgetrokken. Dat vindt SP-wethouder Laurens Ivens. Daarmee zou worden voorkomen dat voor woningen die buiten de huurbeschermingsgrens vallen, meteen zo'n 1000 euro huur wordt gevraagd. Coalitiepartner VVD ziet echter niets in het plan.

"Ik ben hoopvol omdat er in de parlementaire enquete staat dat je niet elke regio precies gelijk moet behandelen. Ik zie graag dat daarnaar gehandeld gaat worden", zegt Ivens tegen stadszender AT5. De situatie in Amsterdam zou bijzonder genoeg zijn om een speciale behandeling te rechtvaardigen.

Onder meer doordat grotere huurwoningen nogal gewild zijn, is er voor tussen de 700 en de 1000 euro per maand praktisch niets te krijgen in de hoofdstad. Met het optrekken van de sociale huurgrens wil de SP afdwingen dat dergelijke woningen in het prijssegment van 700 tot 950 euro terechtkomen. De aanbevelingen van de parlementaire enquetecomissie woningbouwcorporaties rechtvaardigen zo'n maatregel, vindt Ivens.

Maar de VVD, die samen met de SP in het Amsterdamse gemeentebestuur zit, is er tegen. "Het probleem van de Amsterdamse woningmarkt is dat er te veel gereguleerde woningen zijn. Meer regulering voorstellen als oplossing is een onverstandige socialistische reflex", laat die partij weten. "Door nieuwbouw, maar ook door het liberaliseren van nu nog sociale huurwoningen. Pas dan zal je - op termijn - een betere prijsvorming zien ontstaan."