Zwarte Pieten bedreigd en bespuugd

Sinterklazen en Zwarte Pieten worden steeds vaker min of meer gedwongen bezoekjes aan in vol verwachting zijnde kinderen af te zeggen, zo meldt een woordvoerder van sinterklaasbezoekjes.nl tegenover omroep West. "We hebben klussen af moeten zeggen omdat er geen goede beveiliging was".

"'Onze medewerkers worden regelmatig bedreigd en bespuugd’, zegt Ben, die niet met zijn volledige naam durft te worden vermeld. Sint en Piet worden bespuugd, klemgereden zodat ze niet op hun bestemming kunnen komen, en in Den Haag is een keer een spiegel van de auto afgebroken. "Onze medewerkers maken doodsbenauwde situaties mee."

Ook 'Bep het medium' krijgt politiebescherming. Zij organiseert eind November een Pietenoptocht in Leiden, maar kreeg dreigementen dat ze overhoop zou worden gestoken als ze ook maar één voet buiten de deur zou zetten.

Bij Sinterklaasbezoekjes.nl kan elke ouder in ieder geval terecht voor de authentieke sinterklaasexperience. "Wij houden Zwarte Piet zoals hij is. Van ons mag iedereen vinden wat hij vindt, maar het mag natuurlijk niet ten koste gaan van onze mensen. Er zijn al Sinterklazen gestopt met hun werkzaamheden. Dat is zonde, die mensen doen dit werk uit plezier."

De bedreigingen aan het adres van Zwarte Piet zijn niet nieuw. Al in 2009 berichtten we over Pieten die belaagd werden. Vorig jaar nog verklaarde docent maatschappijleer Romeo Grot dat het niet gek zou zijn als elke Zwarte Piet in elkaar zouden worden geslagen. Hij sprak op de vraag "Dat is geweld, dat kan toch niet goed te keuren zijn?" het belachelijke antwoord "Ik veroordeel dat niet", waarmee de 'discussie' definitief op scherp werd gezet.