'Verbijstering over taskforceleider gifverf'

De aanstelling van oud-luchtmachtcommandant Freek Groen als leider van de taskforce die de problemen met chroomhoudende verf bij Defensie moet aanpakken is verkeerd gevallen. Oud-medewerkers van het leger zijn verbijsterd over zijn benoeming, omdat hij jarenlang klachten over het werken met de kankerverwekkende verf heeft genegeerd, meldt EénVandaag woensdag.

Groen bekleedde van 1984 tot en met 1992 een hoge positie op vliegbasis Twenthe. Hij was volgens het televisieprogramma onder meer verantwoordelijk voor de spuiterij waar straaljagers van een nieuwe laag verf werden voorzien. Onder zijn leiding is gewerkt met de camouflageverf CARC met daarin het giftige chroom-6, meldt het actualiteitenprogramma.

Uit rapporten van de arbeidsinspectie die in handen zijn van EénVandaag blijkt dat de ventilatie in de spuitwerkplaats niet deugde. "Het personeel werkte in vervuilde lucht. De werksituatie was onveilig en ongezond. De arbeidsinspectie waarschuwde meerdere malen en eiste verbetering van de ventilatie maar dit gebeurde niet", meldt het programma.

Uit de stukken blijkt dat de leiding het te kostbaar vond om de ventilatie te verbeteren. Spuiters klaagden regelmatig, maar Groen pikte de signalen niet op. "Hij had met de vuist bij de commandant van de vliegbasis op tafel moeten slaan en moeten zeggen: dit moet aan de orde komen", zegt oud-medewerker Theo Even tegen Eenvandaag.

Behalve de oud-medewerkers is ook de politiek verbaasd over de benoeming van Groen. "Het is in dit dossier ontzettend belangrijk dat je elke schijn van betrokkenheid, belangenverstrengeling of wat dan ook moet zien te voorkomen", stelt D66-Kamerlid Wassila Hachchi tegenover het programma. Het ministerie van Defensie laat weten dat Groen geen zelfstandig onderzoek gaat doen. "De Taskforce begeleidt het proces en heeft geen invloed op de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek."

In Kerkrade wordt woensdagavond de eerste bijeenkomst gehouden voor oud-medewerkers van Defensie die met de giftige verf hebben gewerkt.