Weer kinderen ontvoerd in Nigeria

Opnieuw zijn in het noordoosten van Nigeria tientallen kinderen ontvoerd door moslimextremisten van Boko Haram. De nieuwe ontvoeringen doen de vraag rijzen in hoeverre het eerder afgekondigde staakt-het-vuren wordt nageleefd. Ook de hoop op vrijlating van de 219 schoolmeisjes die al sinds april vastgehouden worden wordt door het bericht de bodem ingeslagen.

De berichten over de ontvoering van de kinderen komen van mensen die de afgelopen dagen dorpen in de deelstaat Borno zijn ontvlucht. Het zou gaan om ongeveer dertig jongens en meisjes. Op 18 oktober werden in de deelstaat Adamawa ook al veertig meisjes en jonge vrouwen ontvoerd. Een dag eerder had het Nigeriaanse leger naar eigen zeggen nog een wapenstilstand gesloten met Boko Haram.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn sinds 2009 al zeker vijfhonderd vrouwen en meisjes door Boko Haram ontvoerd. Mensen die hebben weten te ontsnappen aan de extremisten verhalen van gedwongen huwelijken, verkrachtingen en gedwongen bekeringen tot de islam.