Vader kunstschaatster (16) met anorexia: "Wonder dat Julia nog leeft"

De Russische kunstschaatster Julia Antipova is met een ernstige vorm van anorexia opgenomen in een speciale kliniek in Israël. Dat heeft haar vader Valery laten weten. Volgens hem is het een wonder dat zijn 16-jarige dochter nog in leven is.

Al in augustus was duidelijk dat er iets mis was met Antipova, waarna in september de diagnose anorexia gesteld werd. "Ja, ze heeft anorexia en is opgenomen in een kliniek. Als dat geen vooruitgang biedt, wordt er gekeken waar ze naartoe kan om wel beter te worden", aldus de tien jaar oudere Nodari Maisuradze, de schaatspartner van Antipova, na de diagnose. "Geld hebben we niet nodig, want de Russische bond zal alles vergoeden. Maar als het nodig is, verkoop ik alles wat ik heb om ervoor te zorgen dat Julia wat aan kan komen." Het duo maakte begin dit jaar hun debuut op het WK kunstschaatsen, waar ze de achtste plek veroverden.

Eind september leek het de goede kant op te gaan met Antipova, die volgens berichten op haar dieptepunt slechts 25 kilogram woog. "Dankzij zeer goede zorg gaat het beter met Julia", stelde Maisuradze destijds. "Ze verliest geen gewicht meer en, misschien wel belangrijker, ze is weer gelukkiger. Ik heb haar weer bezocht in het ziekenhuis om haar wat cadeaus te geven, zoals allerlei gekleurde posters die door haar fans gemaakt zijn."

Antipova en Maisuradze tijdens het WK kunstschaatsen eerder dit jaar in het Japanse Saitama (Foto: Getty)

Afgelopen week werd echter bekend dat het toch wat minder de goede kant op gaat, waardoor Antipova naar Israël is gebracht voor behandeling in een gespecialiseerde kliniek. De Russische kunstschaatsbond heeft besloten om ook daar de volledige kosten van op zich te nemen, zo'n vijftigduizend dollar.

Vader Valery sprak deze week in Russische media over de situatie van zijn dochter. "Het is heel erg moeilijk ... Alles is zo onvoorspelbaar en moeilijk te begrijpen. De artsen hier zijn geschokt en zeggen dat het een wonder is dat Julia überhaupt nog leeft. Ze kan nu een halve liter vloeistof per dag innemen en krijgt daarnaast injecties en voorzichtige maaltijden. De nodige maatregelen zijn genomen, maar volgens de artsen gaat de behandeling een lang, moeilijk en ingewikkeld proces worden en niet iets van één of twee maanden. Julia is nog niet uit de gevarenzone." Na onderzoek is niks anders geconstateerd dan anorexia, maar volgens de vader van Antipova hebben de artsen in Israël nog nooit een geval meegemaakt waar iemand er zo aan toe was.