Nederlandse vrouwen gered van Panamese vulkaan

De Panamese brandweer is maandag twee Nederlandse vrouwen en een Canadese te hulp geschoten die in de problemen waren gekomen. Dat meldt de brandweer in het Centraal-Amerikaanse land. Dat gebeurde nabij Boquete, waar Kris Kremers en Lisanne Froon eerder dit jaar voor het laatst waren gezien.

De vrouwen waren tegen de voorschriften zonder gids de vulkaan Barù opgeklommen. Zij kwamen in de problemen toen een van de Nederlanders bij een val gewond was geraakt aan haar been. Een ander leed aan uitputtingsverschijnselen. De brandweer verleende eerste hulp en bracht hen volgens de dienst tegen hun zin in naar een ziekenhuis.

Na de verdwijning van de 21-jarige Kremers en de 22-jarige Froon op 1 april bepaalden de autoriteiten dat sommige wandelroutes alleen nog met een Panamese gids mochten worden afgelegd. Ook werd op het Pianista Trail en op andere plaatsen de bewegwijzering aangepast.

Kremers en Froon werden voor het laatst gezien bij de plaats Boquete van waaruit zij via het Pianista Trail naar de vulkaan wilden lopen. Zoekacties leverden niets op, totdat indianen in juni de eerste botresten van de vrouwen vonden. De omstandigheden van hun dood zijn nog altijd onduidelijk.