Signalen van mensenhandel bij tien prostituees

Bij tien prostituees die de afgelopen week door de politie werden gecontroleerd zijn signalen van mensenhandel geconstateerd. De politie ging in de speciale actieweek langs bij 71 prostituees in het hele land. Bij de controles zijn vier verdachten van mensenhandel in beeld gekomen.

De gecontroleerde vrouwen werkten in de zogenoemde niet-vergunde prostitutie, dus vanuit woningen of hotels. De politie richtte zich speciaal op die groep omdat in de vergunde prostitutiebranche, zoals bij bordelen en in privéclubs, al veel toezicht en controle is. Agenten kwamen bij de vrouwen terecht via advertenties op internet.

Bij tien vrouwen constateerden ze signalen van mensenhandel, zoals emotioneel gedrag, lange werktijden of slechte beheersing van de Nederlandse of Engelse taal. In een woning was mogelijk een minderjarig meisje als prostituee werkzaam. De politie doet daar verder onderzoek naar.

Van de controleerde vrouwen was 83 procent 24 jaar of ouder. De meesten hadden de Nederlandse (29 procent), Roemeense (19 procent) of Zuid-Amerikaanse (18 procent) nationaliteit.

Bij de actie zijn dertig bestuurlijke rapportages opgemaakt, vrijwel allemaal voor onvergunde bedrijfsmatige prostitutie in een woning. Op basis hiervan kan een burgemeester bijvoorbeeld een dwangsom opleggen.