Juweliersechtpaar Deurne bedreigd door criminelen

Het juweliersechtpaar uit Deurne dat in maart werd overvallen wordt bedreigd door criminelen. De politie heeft beveiligingsmaatregelen genomen, meldt de advocaat van het echtpaar Jan-Hein Kuijpers vrijdagavond. De juweliersvrouw schoot de twee overvallers dood nadat zij de zaak waren binnengedrongen.

De Criminele Inlichtingen Eenheid van Eindhoven zou via informanten hebben opgevangen dat het echtpaar 'iets zou worden aangedaan vanuit het criminele milieu'. De informatie, die als betrouwbaar zou zijn gekwalificeerd, is anderhalve week oud. De politie heeft volgens Kuijpers camera's geplaatst op 'strategische plekken' en surveilleert extra in de buurt van het echtpaar.

Het Openbaar Ministerie maakte vorige maand bekend de juweliersvrouw niet te willen vervolgen voor dubbele doodslag omdat zij handelde uit noodweer. Haar man wordt wel vervolgd, voor vuurwapenbezit.

Het vuurwapen dat de vrouw gebruikte was door de man aangeschaft na een eerdere overval, in 2010. Dat de vrouw niet voor het bezit ervan wordt vervolgd, komt doordat zij zal moeten leren leven met het feit dat ze de twee overvallers van Marokkaanse afkomst heeft doodgeschoten. Dat geldt voor haar man niet. Hij heeft al een strafblad en heeft in een andere situatie eerder een schot gelost, gaf het OM vorige maand aan.

Door de zaak was het korte tijd onrustig in Nederland. Na de fatale overval gingen meerdere keren Marokkaanse jongeren de straat op. Ook bemoeiden diverse Marokkaanse organisaties zich met de zaak. Ze eisten dat de juweliersvrouw zou worden vervolgd voor het doodschieten van de twee overvallers. Er werd echter ook gedemonstreerd om het echtpaar een hart onder de riem te steken.