Mansveld wil OV-chipkaart langzaam verbeteren

De OV-chipkaart moet stap voor stap en heel zorgvuldig worden verbeterd. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) donderdag gezegd in de Tweede Kamer donderdag tijdens een debat over de reiskaart voor het openbaar vervoer. Volgens de bewindsvrouw gaat het al wel de goede kant op.

"De wereld verandert om ons heen en we moeten mee ontwikkelen", zei Mansveld in reactie op Kamerbrede kritiek. De verbeteringen gaan veel partijen in de Kamer veel te langzaam. Mansveld wil echter niet te gehaast te werk gaan omdat elke aanpassing een aantoonbare verbetering moet opleveren.

De bewindsvrouw zei dat er inmiddels al een reeks pilots loopt om de kaart verder te verbeteren. Zo komt er een proef waarbij reizigers die met treinen van verschillende vervoerders maar één keer hoeven in- en uit te checken. Ook wordt er bekeken of in de toekomst kan worden betaald met mobiele telefoon of bankpas.

Andere maatregelen moeten het gebruiksgemak verbeteren. Zo zegde Mansveld toe te kijken naar de 2,50 euro administratiekosten die moet worden betaald om geld van de OV-chipkaart teruggestort te krijgen op de rekening. Ook moet de reiziger meer worden betrokken bij het overleg over de toekomst van betalen in het ov.

Mansveld benadrukte overigens dat het eigenlijk al heel goed gaat met de kaart. "Het gebruiksgemak krijgt een 7,6. We zijn uniek in de wereld. En in geen een ander land kun je met een één kaart terecht in al het openbaar vervoer. Daar mogen we best trots op zijn." De bewindsvrouw zette de 2400 klachten die de afgelopen drie maanden over de kaart binnenkwam af tegen de 38 miljoen transacties met de kaart die per week plaatsvinden.

Eerder deze week pleitten veel partijen nog voor afschaffen van de OV-chipkaart. Maar de soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend: veel partijen willen vooral dat de kaart wordt 'doorontwikkeld'.