Politie in SyriŽ ronselt Koerdische strijders

Honderden jongemannen zijn in de door Islamitische Staat belegerde gebieden in Syrië door de politie opgetrommeld voor de strijd tegen de terreurbeweging. Dat zeggen activisten en Koerdische gezaghebbers. In de regio werd onlangs militaire dienstplicht ingevoerd.

De jongens worden sinds zaterdag uit hun huizen gehaald in Koerdische gebieden ten oosten van Kobani. De politie draagt hen vervolgens over aan de autoriteiten die over defensie gaan. Die houden de jongemannen vast in scholen waar zij militaire training ontvangen. In totaal zouden zo'n zevenhonderd mensen van onder de dertig zijn meegenomen.

Het besluit dat zonder precedent is onderstreept nog eens de wanhoop van de Koerdische strijders in het gevecht met IS. Al weken vindt een bloedige strijd plaats rond de stad Kobani, die op een steenworp van de Turkse grens ligt. Sinds het begin van het offensief vorige maand zijn al meer dan 550 mensen gedood en ruim tweehonderdduizend personen naar Turkije gevlucht.

Mensenrechtenorganisaties beweren dat niet alleen Koerden, maar ook Arabieren, Assyriërs en Syrische christenen worden geronseld. Zeven Syrische organisaties zeggen tegen de gedwongen deelname aan de strijd tegen IS te zijn en noemen de ronselacties 'willekeurige arrestaties'.