Volkert hoeft enkelband niet weer om

Volkert van der G. hoeft geen enkelband meer om. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Ook het gebiedsverbod wordt niet opnieuw opgelegd. De moordenaar van Pim Fortuyn droeg sinds eind juli al geen enkelband meer na een uitspraak van de rechtbank.

De rechtbank in Den Haag oordeelde in juli dat het gebiedsverbod en de daaruit voortvloeiende elektronische enkelband disproportioneel is. Van der G. hoefde daarom geen enkelband meer te dragen en zijn gebiedsverbod verviel. Het OM vindt dat Van der G. niet meer in Rotterdam, Den Haag, Hilversum, Krimpen aan den IJssel en Tilburg mag komen en ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Het hof vindt het 'toelaatbaar' dat aan Van der G. voorwaarden zijn opgelegd, maar acht een enkelband en locatieverbod niet nodig. Andere voorwaarden die justitie oplegde, zoals een contactverbod met de media en de nabestaanden en de chauffeur van Pim Fortuyn, bleven wel overeind.

Het gerechtshof vindt bovendien dat ook met de belangen van Van der G. rekening moet worden gehouden. Verder wijst het hof erop dat de periode na 30 juli, toen de enkelband af mocht, zonder problemen is verlopen en dat Van der G. zich altijd aan de bijzondere voorwaarden heeft gehouden.

Van der G. werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord die hij op 6 mei 2002 in Hilversum pleegde. Hij kwam in mei op voorwaarden vrij na het uitzitten van twee derde van zijn straf.