Boete voor dochter Heineken na te late melding

Erfgename van het Heineken-concern, Charlène de Carvalho-Heineken, heeft een boete gekregen van 375 duizend euro omdat ze als lid van de raad van bestuur van de Amsterdamse brouwer te laat had gemeld dat ze extra aandelen had gekocht. Dat maakte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag bekend. De Carvalho-Heineken gaat niet tegen de boete in beroep.

De Carvalho-Heineken kocht eind vorig jaar in 61 tranches ongeveer vijftig miljoen aandelen Heineken in via L'Arche Green, een bedrijf dat in haar handen is. Tegen de regels in meldde ze de precieze details van die transacties pas op 30 december bij de financiële waakhond. Aandeleninkoop van bestuurders wordt gezien als koersgevoelige informatie.

Omdat Heineken de inkoop van aandelen had aangekondigd in een persbericht een paar maanden eerder, is de boete wel met een kwart verlaagd. Normaal was een boete opgelegd van een half miljoen euro.

De beursgenoteerde Heineken Holding bezit 50,005 procent van de aandelen van Heineken. Doordat het beleggingsvehikel L'Arche Green van de familie Heineken een meerderheid van de aandelen in de holding bezit, heeft de familie een controlerend belang in het bierbedrijf.