Uitslag IJsland - Nederland

Het Nederlands elftal heeft het derde kwalificatieduel voor het EK 2016 verloren van IJsland. In Reykjavik leidde Oranje de derde nederlaag onder leiding van Guus Hiddink: 2-0.

Oranje beleefde een heet avondje in Reykjavik, waar de temperatuur het vriespunt naderde. De mannen van Guus Hiddink hielden een goed gevoel over aan de 3-1 zege op Kazachstan van afgelopen vrijdag. Op IJsland wilde het allemaal niet echt vlotten. Het tempo lag te laag, strijd werd er amper geleverd, een paar spelers haalden het gewenste niveau niet en er was diverse keren sprake van miscommunicatie. Daarbij was de passing vaak niet in orde.

In de eerste helft had Oranje weliswaar het overwicht. Er werd gekozen voor een rustige opbouw en er werd gewacht op een gaatje. Dat gaatje werd maar niet gevonden. IJsland wachtte z'n beurt geduldig af en wachtte op de tegenaanval. Ook uit standaardsituaties probeerde de thuisploeg gevaarlijk te worden. Na tien minuten ging het al helemaal mis voor Nederland. Gregory van der Wiel raakte de bal niet goed, waarna Stefan de Vrij het duel van Bödvarsson won. De mandekker raakte de aanvaller echter, waardoor IJsland een strafschop kreeg.

Gylfi Sigurdsson is de man in vorm namens IJsland. Hij ging achter de bal staan en faalde niet in zijn afronding. De middenvelder van Swansea City zag Jasper Cillessen wel naar de goede hoek duiken, maar de goalie was een fractie van een seconde te laat in de hoek. Oranje zag zich daarna genoodzaakt om meer druk te zetten. Dat lukte aardig, maar het spel was slordig. IJsland loerde op balverlies van Nederland en daar slaagden de mannen van bondscoach Lagerbäck prima in.

Nederland drukte daarna wel, maar de achterstand werd drie minuten voor rust nog groter. Na een volgende counter van IJsland, was het uiteindelijk Sigurdsson die kon scoren. De thuisploeg kreeg een hoekschop en deze werd niet goed uitverdedigd door Oranje. Sigurdsson was er als de kippen bij en rondde vervolgens fraai af. Met veel gevoel en techniek raakte hij de bal dusdanig, dat Cillessen - die gestrekt ging - er niet bij kon. Totaal gedesillusioneerd ging Oranje naar de kleedkamers toe. Het strijdplan voor de tweede helft leek duidelijk: alles of niets.

Met die intentie begon Nederland het tweede bedrijf ook. Direct was er de nodige dreiging. Blind gaf al snel na het fluitsignaal een goede voorzet. Invaller Klaas-Jan Huntelaar - hij kwam in de ploeg voor Wesley Sneijder - kopte, maar de Schalke-aanvaller miste nog de nodige scherpte. De drang naar voren bleef daarna in de hele helft aanwezig, maar de slordigheid voerde nog altijd de boventoon. IJsland kon er een aantal keren zeer gevaarlijk uit komen, Nederland mocht van geluk spreken dat dit niet goed werd uitgespeeld.

Voorzet op voorzet volgde vervolgen bij Nederland. Van der Wiel kon zijn voorzetten op twee handen tellen, maar geen enkele keer kwam de bal aan bij een ploeggenoot. Het alles of niets van Nederland liep vooral uit op een teleurstelling. De onmacht spatte er vanaf. De dikbetaalde profs verloren op alle fronten van de hard werkende IJslanders. Daar viel niet veel op aan te merken. Een totale off day voor Oranje. De druk op Guus Hiddink zal in de komende dagen toenemen. De keuzeheer verliest alweer zijn derde duel sinds zijn aanstelling.

IJsland

2 - 0

Nederland

 10' G. Sigurdsson(pen)
  42' G. Sigurdsson
   
 
 Gele kaart: de Jong (Nederland)
 
Stadion: Laugardalsvöllur-stadion, Reykjavik
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Velasco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Halldórsson
T.Bjarnason
Árnason
R.Sigurdsson
A.Skúlason (Saevarsson/46)
Hallfredsson
Gunnarsson
G.Sigurdsson
B.Bjarnason
Bödvarsson (Gislason/89)
Sigthórsson
  Cillessen
v.d.Wiel
De Vrij
Martins Indi
Blind
Afellay (Fer/78)
De Jong
Sneijder (Huntelaar/46)
Robben
v.Persie
Lens (Promes/68)