Momentopname van Until Dawn

Lange tijd was het stil rond Until Dawn, de horrorgame van Supermassive Games. Het zou in eerste instantie uitkomen voor de PlayStation 3 in combinatie met PlayStation Move-besturing. Nu wordt het een PlayStation 4 exclusive en op FirstLook mochten we er even mee spelen.

Zoals eerder aangekondigd speel je in Until Dawn een tienerhorrorfilm na. Als dit genre je niet ligt, dan is dit spel ook niets voor jou. De hoofdpersonen zijn de cliché verwende jongeren die niet goed nadenken over de gevolgen van hun woorden of daden. Er wordt zeer herkenbaar gecommuniceerd met een duidelijke tiener-visie op gevoelens, relaties en verantwoordelijkheden.

Het speelt zich af in een verlaten hotel waar de groep ieder jaar samenkomt. Vorig jaar is er ‘iets vreselijks’ gebeurd en nu gebeuren er allerlei geheimzinnige dingen  om hen heen.

eng

De besturing maakt gebruik van de bewegingssensoren in de PlayStation 4-controller. Door de controller te bewegen bestuur je jouw zaklamp. Met de touchpad kun je bijvoorbeeld de bladzijden in een gevonden dagboek omslaan. Dit kwam een beetje geforceerd over om een beetje te showen wat de controller allemaal kan. Omdat het spel in origine al werd ontwikkeld met de move in gedachten, kan de bewegingsbesturing verder in het spel wel van essentieel belang zijn.

Tijdens onze korte kennismaking voelde de animaties niet ‘af’ aan. De personages lopen soms nogal houterig. Het spelverloop is redelijk lineair met een beperking aan de richtingen die je kunt gaan. Het gaat dan ook niet daarom, maar om te ontdekken wat er precies is gebeurd vorig jaar, wat er nu aan de hand is en wat de motivaties zijn van jouw ‘vrienden’. Oh ja, en in leven blijven. In het spel maak je keuzes in de dialogen die jouw relatie met je gesprekspartner kunnen beïnvloeden.

Until Dawn moet je liggen. Als tienerhorror jouw ding is, hou deze titel dan zeker in de gaten. Hieronder beelden van IGN van dezelfde demo die wij voor handen hadden.