PVV kruipt richting VVD in peiling

Bij Tweede Kamerverkiezingen zou de PVV op dit moment uitkomen op 24 zetels. Daarmee zou de partij van Geert Wilders groter worden dan het CDA en de tweede partij zijn achter de VVD, meldt Maurice de Hond zondag. De liberalen komen net als vorige week uit op 28 zetels. Het CDA blijft steken op 23 zetels.

De verschuivingen in de peiling van deze week, gehouden onder ten minste drieduizend Nederlanders, zijn verder klein. Behalve de PVV wint ook ook regeringspartij PvdA een zetel. De sociaaldemocraten komen uit op 13. SP en GroenLinks leveren allebei juist een zetel in. Coalitiepartners VVD en PvdA komen samen met de gedoogoppositie van D66, ChristenUnie en SGP op 70 zetels.

De dreigende vervolging van PVV-leider Geert Wilders legt de partij mogelijk geen windeieren, voorspelt De Hond. Vooral kiezers die vorige keer op de VVD stemden zouden in maart bij de Provinciale Staten wel eens bij de PVV kunnen uitkomen. Hoe hoger de PVV scoort, hoe kleiner de kans dat de coalitie met de gedoogoppositie bij de daaropvolgende verkiezingen voor de Eerste Kamer haar nipte meerderheid behoudt.