Timmermans betreurt MH17-aanklacht

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt het 'ontzettend jammer' dat enkele nabestaanden van de slachtoffers die zijn omgekomen bij de aanslag op vlucht MH17 de staat willen aanklagen. Dat heeft de bewindsman vrijdag voorafgaand aan de ministerraad gezegd. Directe aanleiding zijn de uitspraken van Timmermans in het tv-programma Pauw.

"Ik heb mijn excuses aangeboden aan de nabestaanden en ik hoop dat ze die willen accepteren", aldus Timmermans. De nabestaanden, verenigd in de stichting MH17, verwijten de staat grove nalatigheid en onzorgvuldigheid bij het afwikkelen van de ramp met het vliegtuig, zo meldde De Telegraaf vrijdag.

Aanleiding voor het besluit is het Timmermans' optreden van woensdag in Pauw. Timmermans stelde in het televisieprogramma dat een van de slachtoffers met een zuurstofmasker op was gevonden. Hij impliceerde dat de slachtoffers mogelijk tijd hebben gehad om te beseffen wat er gebeurde. Het onderzoeksteam dat de ramp onderzoekt liet donderdag weten dat die conclusie op dit moment niet getrokken kan worden.