'Defensiestudenten in uniform aangevallen'

Militairen in opleiding zijn recent aangevallen en bedreigd. Dat staat in een uitgelekte interne mail binnen Defensie. Het gaat om twee incidenten in Deurningen en Boxtel. Het ministerie van Defensie wil niet ingaan op beide zaken.

"Er zijn incidenten voorgevallen met betrekking tot militairen in uniform. Misschien handig voor jullie, zodat jullie kunnen aantonen dat er een reden voor nieuwe regelgeving is", zo staat in de mail. Dat wijst erop dat de incidenten allebei eind vorige maand zijn voorgevallen toen Defensie zijn medewerkers adviseerde om niet meer het uniform buiten werktijd te dragen.

Bij het eerste incident reed een auto in op een groep studenten in het Twentse Deurningen. De studenten liepen onder aanvoering van een onderofficier langs de weg. Doordat ze allemaal in de berm doken kon een aanrijding worden voorkomen. In de auto zouden twee inzitten met 'een Arabisch uiterlijk' hebben gezeten.

Ook in Boxtel was een man van vermoedelijk Arabische afkomst de dader. De man bedreigde een leerling van Defensie met een mes op het station in de Brabantse plaats. "Ik ken jou en ik weet wat je doet. Als ik je nog een keer tegenkom, dan steek ik je neer", zo zei de messentrekker.

Het advies van Defensie om niet meer in uniform te reizen kwam na een oproep van een Nederlandse jihadstrijder die in een video opriep 'een stevige daad tegen de Nederlandse overheid te verrichten'.