Directeur bestal ALS-stichting

Oud-directeur van Stichting ALS Eric Nolet heeft begin dit jaar geld van de stichting achterovergedrukt. De diefstal werd opgemerkt en Nolet werd op non-actief gesteld. Het geld is inmiddels teruggestort, meldt de stichting woensdag na berichtgeving van Elsevier.

Nolet boekte in januari 92 .000 euro van de stichting over naar zijn privérekening. Volgens de stichting is de poging tot verduistering ontdekt door 'goede interne controle en toezicht'. Uit boekenonderzoek van twee accountants blijkt dat er geen andere bedragen zijn verdwenen. Het is niet duidelijk waarom Nolet het geld overmaakte.

De stichting gaat kijken of juridische stappen tegen de oud-directeur mogelijk zijn. De raad van toezicht is woedend, zegt voorzitter Marguerite Soeteman-Reijnen in Elsevier. "We hebben hiervan opgestoken dat we de touwtjes nog strakker in handen moeten houden. Dit was een hard leermoment."

Nolet was sinds 2011 directeur van de stichting ALS en werd in juni vervangen door Gorrit-Jan Blonk. De stichting werkt met vijf vrijwilligers en groeide de laatste tijd flink. Onder andere door de Ice Bucket Challenge werd veel geld ingezameld voor onderzoek naar de dodelijke spierziekte.