Protesten Hong Kong verder uitgedund

Het aantal demonstranten dat de afgelopen week de straten van Hong Kong vulde is dinsdag opnieuw afgenomen. Studentenleiders, die de aanjagers van de protesten waren, hebben er maandagavond mee ingestemd om in overleg te gaan met de regering over hervormingen van het kiesstelsel.

Enkele dagen geleden blokkeerden nog tienduizenden betogers drukke wegen, maar inmiddels is dat aantal afgenomen tot enkele tientallen. Ondanks het afnemende aantal betogers houden de studentenleiders vol dat de beweging niet verslagen is. Ze hebben al gezegd direct de gesprekken met de regering te staken als de politie de laatste betogers met geweld probeert te verdrijven.

"Het is aan de regering nu. Dit is een eerste stap, maar de druk moet erop worden gehouden", zei Alex Chow, een van de studentenleiders.

Hoewel er maandag overeenstemming werd bereikt over de voorwaarden voor de gesprekken is er nog geen datum vastgesteld. Ook is nog niet duidelijk welke punten er precies worden besproken. Leung Chun-ying, de hoogste bestuurder van Hong Kong, zei maandag dat de regering 'een oprechte dialoog over politieke hervorming' wil voeren. Tegelijkertijd wil hij dat er een eind wordt gemaakt aan de straatprotesten. Hij liet in bedekte termen weten dat de autoriteiten op zeker moment ook kunnen ingrijpen om 'de maatschappelijke rust' terug te brengen.