Palestijns eenheidskabinet bijeen in Gaza

De Palestijnse eenheidsregering komt donderdag voor het eerst bijeen in Gaza. Dat heeft vicepremier Mohammed Mustafa maandag gezegd. Het is een belangrijke stap richting de wederopbouw van het gebied.

Doel van de bijeenkomst is een 'inschatting te maken van de situatie op de grond'. Tevens moet het dienen als een 'signaal' aan landen die zondag deelnemen aan een donorconferentie voor Gaza dat de Palestijnen klaar zijn voor de wederopbouw.

De meeste donorlanden zien een goed functionerende eenheidsregering als de basis voor alle wederopbouwplannen. Met Hamas, dat de afgelopen zeven jaar aan de macht was in Gaza, willen veel landen niet samenwerken, omdat de beweging door velen wordt gezien als een terreurorganisatie.

Hoewel Hamas eerder dit jaar de macht heeft overgedragen aan een tijdelijke regering, weigerde de beweging zich te ontwapenen. Bovendien bleef een reeks kwesties onbesproken. De nieuwe eenheidsregering is tot dusver nog niet actief in Gaza, maar dat gaat volgens Mustafa snel veranderen. "De regering is er voor de Westoever én Gaza en het is tijd om in Gaza aan het werk te gaan, ondanks alle problemen."

De eenheidsregering, die onder leiding staat van premier Rami Hamdallah, komt bijeen in de voormalige ambtswoning van president Mahmoud Abbas in Gaza. Sinds Hamas in 2007 de macht overnam in de Westoever heeft Abbas geen voet meer in het gebied gezet. Of hij dat nog van plan is, is niet duidelijk.