Paus roept op tot 'nederig' oordeel over seks

Paus Franciscus heeft de bisschoppen die hij in Rome heeft samengeroepen op het hart gedrukt bescheidenheid aan de dag te leggen als ze zich uitspreken over huwelijks- en gezinskwesties. De paus opende zondag een tweeweekse bisschoppensynode met een mis in de Sint-Pieterskerk.

De verwachtingen voor de vergadering van tweehonderd kardinalen en bisschoppen uit de hele wereld zijn hoog. Veel gelovigen hopen dat de synode, in de geest van de nederigheid en het mededogen die Franciscus sinds het begin van zijn pontificaat predikt, de strikte voorschriften versoepelt en zo de leer dichter bij het dagelijkse leven van de kerkganger brengt. Het conservatieve smaldeel van de kerk hoopt de bestaande regels juist te bekrachtigen.

De paus liet vorig jaar onderzoeken hoe de gewone gelovige denkt over de regels van de kerk voor huwelijk, gezin en seksualiteit. Toen daaruit een enorme kloof tussen geestelijken en leken bleek, schreef hij zijn eerste bisschoppensynode uit.

Twee van de heetste hangijzers zijn het gebruik van voorbehoedsmiddelen en de deelname van gescheiden en hertrouwde kerkleden aan de communie. De kerk beschouwt hertrouwde gelovigen tot op heden als overspeligen en weert hen van het sacrament, tenzij ze afzien van seks met hun nieuwe partner. Behalve die twee hoofdpijndossiers komen ook heikele thema's als samenwonen en homohuwelijk aan bod.

''Herders laden ondraaglijke lasten op de schouders van anderen'', zei Franciscus zondagochtend in zijn preek. ''Synodes zijn niet bedoeld om schitterende en spitsvondige denkbeelden te bespreken, of om na te gaan wie het intelligentst is.'' De vergadering is veeleer een kans 'om ruimhartig aan de slag te gaan met oprechte vrijheid en nederige vindingrijkheid', aldus de paus.

De kerkvergadering in het Vaticaan eindigt op 19 oktober.