Top Gear 'door duizenden' weggejaagd uit ArgentiniŽ

Top Gear-presentator Jeremy Clarkson en zijn team zijn naar eigen zeggen door duizenden woedende Argentijnen belaagd, met stenen bekogeld en vervolgens door de autoriteiten het land uitgegooid. Dit naar aanleiding van het gewraakte nummerbord H982 FKL.

Die combinatie werd opgevat als een verwijzing naar de Falklandoorlog van 1982. Toen verdreven Britse strijdkrachten, na een invasie enkele weken eerder, de Argentijnen van de piepkleine Falklandeilanden. Die worden al 150 jaar door Argentinië geclaimd en heten daar Las Malvinas.

"Toen we op Twitter zagen dat mensen boos waren vanwege het nummerbord hebben we het weggehaald. Maar we werden alsnog aangevallen, dus zijn we naar het hotel gevlucht", schrijft Clarkson in The Sun. Volgens hem berustte de kentekencombinatie op puur toeval (hoewel die wel op een Porsche 928 zat).

Clarkson was naar eigen zeggen niet eerder zo bang, ondanks eerdere bezoeken aan zowel Irak als Afghanistan. Verschillende autoruiten sneuvelden in het tumult. "Ze riepen: 'steek die wagens en die piraten in de fik!' Ik weet zeker dat de staat achter die meute zat."

De BBC laat via de producer van Top Gear weten dat de tekencombinatie op het nummerbord inderdaad op louter toeval berustte.

Clarkson is door zijn politiek incorrecte zwarte humor vaker onderwerp van controverse. Zo zei hij eens dat stakende ambtenaren hun huis uitgesleept en voor hun families doodgeschoten moesten worden. Ook is hij van het gebruik van het 'n-word' beschuldigd. Daarop zei de BBC tegen hem dat hij 'bij de volgende belediging' de zak krijgt.