'De VS zouden me kunnen vermoorden'

De president van Argentinië, Cristina Kirchner, is bang dat haar regering omver geworpen wordt door de VS en dat zij daarbij vermoord zal worden. Dat gaf ze dinsdag te kennen, stelt Associated Press. 

Volgens het persbureau was de speech van Kirchner 'geëmotioneerd'. Bij een recent bezoek aan de paus lichtte de politie haar in over een mogelijk plot van de Islamitische Staat om haar om te leggen. "Dus als er iets met me gebeurt, kijk dan niet naar het Midden-Oosten, maar naar het noorden [naar de Verenigde Staten.]"

Kirchner vervolgt: "Als je ziet wat er uit diplomatieke kringen komt, kunnen ze maar beter niet hierkomen om een verhaal op de mouw te spelden dat ISIS me probeert op te sporen en te vermoorden." Het zou niet bepaald de eerste keer zijn dat de regering van de VS een 'regime change' bewerkstelligt om eigen economische en/of politieke doelen te verwezenlijken. 

De regering-Kirchner heeft Argentinië failliet verklaard en investeringen terugbetaald tegen ongeveer een kwart van de prijs. Verschillende hedgefondsen pikten dit niet. Ook vanuit in het land aanwezige multinationals wordt veel druk uitgeoefend.

Kirchner: "Exporteurs die geld verloren hebben, houden Argentinië in een bankschroef, net als directeuren van autobedrijven die klanten vertellen dat ze geen inventaris hebben terwijl ze die wel hebben. Ze wachten allemaal op ontwaarding [van de Argentijnse peso]."

Argentinië lobbyt momenteel bij de VN om te voorkomen dat een kleine groep obligatiehouders uit winstbejag de herstructureringsplannen kunnen saboteren.

Voor meer details over de huidige crisis in Argentinië en hoe ontzettend ver de Amerikaanse hedgefondsen gaan om hun geld terug te krijgen, waarbij zelfs beslag gelegd werd op een Argentijns marineschip, vind je hier een grondige uitleg van HBO's Last Week Tonight.