Politie Hoorn neemt islamitische vlag in beslag

De politie heeft zaterdag een vlag in beslag genomen in Hoorn omdat die leek op de vlag die terreurbeweging Islamitische Staat (IS) geclaimd heeft. Achteraf bleek het om een iets andere vlag te gaan, meldt de politie.

De politie had een melding gekregen dat drie personen in een auto met een zwarte vlag rondreden in de binnenstad. De auto werd op de Nieuwe Steen aan de kant gezet. De gegevens van de inzittenden, mannen uit Hoorn van 20, 21 en 23 jaar, zijn genoteerd en de vlag werd afgepakt.

De vlag heeft een aantal kleine verschillen met de vlag die IS gebruikt. Op beide vlaggen staat een islamitische geloofsbelijdenis, maar de Arabische tekst 'er is geen god dan god' staat bij de IS-vlag met witte letters op een zwarte achtergrond en in een grote witte stip staat met zwarte letters 'Mohammed is de boodschapper van God'. Bij de zogenoemde rayat-al-sawda-vlaggen staat de hele tekst in het wit op een zwarte achtergrond. Deze tekst staat ook op de vlag van Saudi-Arabië.

Overigens kan de zwarte vlag die de mannen uit Hoorn hadden onder bepaalde omstandigheden ook strafbaar gedrag opleveren, waarschuwt de politie. Die gaat nu met het Landelijk Expertisecentrum Discriminatie na of in dit geval sprake was van strafbaar gedrag.

De verschillende vlaggen werden eerder getoond bij een pro-IS-demonstratie in Den Haag. De gemeente besloot de IS-vlag bij volgende demonstraties te verbieden, maar de vlag zonder witte stip, die ook door jihadisten worden gebruikt, werd niet verboden.