SyriŽ: beleid VS is recept voor meer geweld

Het tweesporenbeleid dat de Verenigde Staten in Syrië voeren is een recept voor meer geweld en terreur. Dat heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem maandag gezegd in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Aan de ene kant voorzien de VS opstandelingen van wapens, geld en training, terwijl aan de andere kant luchtaanvallen op andere opstandelingen worden uitgevoerd. Volgens Al-Moallem zorgt een dergelijk beleid ervoor dat er een 'vruchtbare bodem' wordt gelegd voor de groei van extremisme in landen als Syrië, Irak en Libanon.

De internationale coalitie die onder leiding van de VS staat voerde vorige week voor het eerst luchtaanvallen uit in Syrië. Militaire bases, trainingskampen, wapeninstallaties en olie-installaties van de rebellen werden daarbij onder vuur genomen.

Eerder al voerden de VS samen met Arabische bondgenoten aanvallen uit in Irak, waar terreurorganisatie Islamitische Staat een groot gebied in handen heeft.

In de coalitie werken onder andere Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Jordanië samen met de VS. Al-Moallem zei dat onder de landen die zich hebben aangesloten bij de coalitie landen zijn die steun geven 'aan gewapende terreurgroepen'. De minister noemde geen landen bij naam, maar Syrië heeft eerder kritiek geleverd op Saudi-Arabië en Qatar, omdat die groepen steunen die tegen de Syrische president Bashar Assad strijden.

Al-Moallem zei dat Syrië zich wel aan de kant van de coalitie schaart om IS, dat 'als een monster is losgeslagen' in Syrië, Irak en Libanon, te stoppen. "Laat ons samen deze ideologie en de uitvoerders ervan stoppen. Laat ons samen druk uitoefenen op de landen die zich hebben aangesloten bij de coalitie (...) zodat ze niet langer gewapende terreurgroepen steunen. Alleen dan wordt het militair aanpakken van terrorisme levensvatbaar."