Politie Hong Kong verdedigt hard optreden

De politie van Hong Kong heeft maandag het harde optreden van afgelopen zondag verdedigd. Volgens de politie was het gebruik van traangas en pepperspray gerechtvaardigd om de betogers in toom te houden. Duizenden mensen waren afgelopen weekeinde de straat opgegaan om hun ongenoegen over de bemoeienis van Beijing te betuigen en meer democratie te eisen.

Volgens de politie zijn er zondag 87 traangasgranaten ingezet. Dat was een gepaste reactie op de pogingen van de betogers om door afzettingen te breken, aldus de politie in een verklaring. In totaal raakten 41 mensen gewond, onder wie twaalf agenten.

"Politiekordons werden stevig aangevallen door een aantal gewelddadige betogers. De politie moest dus minimaal geweld gebruiken om op dat moment de afstand tussen de agenten en de betogers te vergroten", zei Cheung Tak-keung van de Hong Kongse politie.

Hoewel veel mensen de betogers steunen, is niet iedereen het eens met hun standpunten. "Ik ben het absoluut oneens met de demonstranten", zei een oudere dame. "Diegenen die zestig tot zeventig jaar geleden naar onze stad kwamen hadden niets en hebben hard gewerkt en geleden om van Hong Kong de rijke stad te maken die het nu is. En nu hebben de betogers de samenleving ontwricht. Voor mij is het een luxe om te eten te hebben en en te kunnen slapen. Ik heb geen democratie nodig. Wat betekent het eigenlijk?"