Vrijspraak voor verkrachten gehandicapte dochter

Een 71-jarige man uit Appingedam is door de rechtbank in Groningen vrijgesproken van het jarenlange verkrachten van zijn verstandelijk beperkte dochter. Volgens de rechtbank kan verkrachting niet worden bewezen, omdat geen sprake is geweest van dwang. Wel veroordeelde de rechtbank de man tot twee weken cel voor het aanranden van zijn andere dochter, die hij onverhoeds bij de borsten greep.

De officier van justitie eiste twee weken geleden vier jaar cel voor het jarenlange verkrachten van de ene en het aanranden van de andere dochter. De aanklager bestempelde de vader als een seksuele veelvraat. Vanwege de vrijspraak werd de gevraagde schadevergoeding van ruim twintigduizend euro afgewezen.

Twee van de drie dochters deden vorig jaar aangifte. Volgens hen werd ook een derde dochter, met verstandelijke beperkingen, door de vader misbruikt maar durfde die de mond niet open te doen. Een oudere broer verklaarde ook jarenlang door de vader te zijn misbruikt, maar zijn zaak was verjaard.

De vader kon zich tijdens de zitting de cruciale details niet meer herinneren. Wel vertelde hij dat hij meermalen door zijn echtgenote werd betrapt terwijl onzedelijk met zijn kroost bezig was. De vrouw hield haar mond hierover. Volgens deskundigen kampt de vader zelf met een verstandelijke beperking en antisociaal gedrag.