'Islamtentoonstelling doet aan geschiedvervalsing'

De islamtentoonstelling '1001 inventions' die tot januari in Rotterdam te zien is doet aan 'geschiedvervalsing'. Enkele internationale deskundigen schrijven een boek omdat ze de organisatie verwijten 'grote fouten' niet te verbeteren. Dat schrijft Trouw maandag.

In de tentoonstelling worden uitvindingen uit moslimlanden tussen de zevende en zeventiende eeuw getoond. De fouten zijn volgens de deskundigen talrijk en ernstig. Zo zou de bouwer van een eerste vliegmachine Ibn Firnas zijn geweest, een Andalusiër uit de negende eeuw. "Voor die bewering is geen bron", aldus historica Sonja Brentjes. En collega Taner Edis, natuurkundige aan de Truman State University: "Vliegen met vleugels door menselijke spierkracht kan gewoon niet."

Achter de tentoonstelling zit een Britse organisatie die sponsor is van een Saoedisch bedrijf. De samenstellers werken al vier jaar aan kritiek, maar volgens de deskundigen verbeteren ze hun fouten niet. "'Wij waren eerst', wil de tentoonstelling doen beloven", zegt historicus Rainer Brömer van de Universiteit van Istanbul. "De eersten die een bemande raket lanceerden, de eersten die vrouwelijke wetenschappers hadden. Dat klopt allemaal niet."

De organisatie zegt binnen een week een verklaring te sturen. De tentoonstelling wordt ondersteund door meerdere gezaghebbende academische publicaties en de meerderheid van wetenschappers op dit gebied, aldus de organisatie.