Een op vijf basisscholen haalt norm gymles niet

Een op de vijf basisscholen in Nederland geeft minder gymles dan de norm toestaat. De Tweede Kamer wil dat de Onderwijsinspectie veel meer gaat controleren. Dat schrijft het AD woensdag.

Kinderen op de basisschool moeten minimaal twee uur kunnen sporten, zo was staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) met de basisscholen overeengekomen. In de praktijk blijkt die norm niet te worden gehaald. Zo'n vierhonderdduizend kinderen sporten vaak maar een uur per week.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt de afspraken daarom te vrijblijvend. "Als hij de norm van twee uur niet verplicht stelt, zijn de afspraken van Dekker niets meer dan loze woorden", zegt CDA-Kamerlid Michiel Rog.

De Onderwijsinspectie moet veel strenger controleren, aldus verschillende Kamerleden. "Je moet eerst zorgen dat het minimum aan gymuren overal wordt gehaald. De Onderwijsinspectie moet daar echt meer bovenop gaan zitten", aldus Kamerlid Michiel van Veen (VVD).

De Tweede Kamer praat vandaag over de gymlessen in het onderwijs. Lichamelijke opvoeding is een speerpunt van het regeerakkoord. Dekker ziet het liefst dat kinderen drie uur per week gymles krijgen.