'Piet blijft zwart'

De meeste Nederlandse gemeenten zwichten niet voor de zeurpieten en laten Zwarte Piet gewoon zwart. Dat schrijft NRC Handelsblad.

NRC maakte een rondgang langs de vier grootste gemeenten van alle twaalf provincies. Vrijwel geen enkele gemeente is van plan iets te veranderen rondom de intocht van Sinterklaas. Zwarte Piet blijft zwart, en behoudt zijn pruik en gestifte lippen.

De meeste gemeenten beschouwen het gezanik over het uiterlijk van de olijke helper van Sinterklaas als een puur Amsterdamse aangelegenheid. Toch wachten enkele comités op de uitspraak van de Raad van State over het eventuele discriminerende uiterlijk van Zwarte Piet.

In enkele andere gemeenten wordt gewacht op een eventuele landelijke richtlijn. Deze richtlijn zou dan van minister van Integratie Lodewijk Asscher moeten komen, maar volgens zijn woordvoerder gebeurt dat niet. Ook de NTR, die de landelijke intocht en het Sinterklaasjournaal uitzendt, zou een dergelijke richtlijn kunnen bepalen. De omroep doet vooralsnog echter geen uitspraak over hoe de intocht eruit komt te zien.

De gemeente Assen wacht niet af en pakt dit jaar groots uit met de intocht van de goedheiligman. Maar liefst vierhonderd Zwarte Pieten zullen Sinterklaas vergezellen bij zijn aankomst in de Drentse plaats. "Onze Sinterklaasintocht zal dit jaar in zijn meest oorspronkelijke vorm zijn en groter dan ooit, met 400 Zwarte Pieten en 9 praalwagens. We willen laten zien dat wij niet om willen buigen voor protest. We zijn niet doof voor de geluiden en hebben begrip voor iedereen, maar dat moet ook wederzijds zijn. Het gemieter over de kleur van Zwarte Piet kennen wij niet", aldus Lodewijk Osse, voorzitter van de Stichting Sinterklaasintocht Assen.

Zwarte Piet blijft Sinterklaas in de meeste gemeenten vergezellen (Foto: Novum)
Zwarte Piet blijft Sinterklaas in de meeste gemeenten vergezellen (Foto: Novum)