'Philips verkoopt afdeling led-licht'

Philips gaat zestig procent van zijn afdeling led- en autoverlichting Lumileds bij opbod verkopen. Philips houdt zelf veertig procent in handen, omdat het bedrijf zelf een grote klant is bij Lumileds. Dat meldt De Telegraaf maandag. Het bedrijf uit Eindhoven maakte in juni bekend dat het Lumileds, waarde ongeveer twee miljard euro, zou verkopen.

Twintig procent van de orders van Lumileds komt van Philips, zegt een insider. Toch komt Lumileds op termijn helemaal op eigen benen te staan. Aan de hand van een externe investeerder zou Lumileds sneller kunnen groeien. Voor een overname wordt naast de westerse ook naar de Aziatische markt gekeken. Investeerders CVC, Apollo, Blackstone en KKR zouden al naar de mogelijkheden hebben geïnformeerd.

De markt voor led heeft de afgelopen jaren te kampen met overcapaciteit, wat ten koste gaat van de marges. De concurrentie komt vooral uit Korea en Japan, maar ook steeds meer uit China. Philips specialiseert zich daarom op complexe lichtproducten. Binnen de top wordt gezegd dat Philips Apple als voorbeeld neemt, dat voorop loopt door innovatie.

Lumileds heeft ongeveer 4500 werknemers en een hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft een productielocatie in Nederland.