Russen de straat op tegen strijd in OekraÔne

In de Russische hoofdstad Moskou hebben zondag tienduizenden mensen de Mars van de Vrede gelopen. Die was georganiseerd tegen de burgeroorlog in Oekraïne en de Russische inmenging in dat conflict waar het Westen Moskou van beticht.

Vanaf de Strastnojboulevard trok de menigte langs de noordrand van het centrum richting de Sacharovallee in het noordoosten van Moskou. De autoriteiten hadden de veiligheidsmaatregelen stevig opgeschroefd. Er waren controlepoorten ingericht en langs de route stonden honderden politieagenten.

Toch was de sfeer ongedwongen. Er werden plakkaten meegedragen met teksten als 'Maak geen vijanden, maak vrienden', maar ook steviger teksten als "Sjojgoe haal de professionele troepen terug uit Oekraïne", gericht aan de Russische minister van defensie, en "Poetin fascist". De hele betoging was grotendeels gericht tegen de Russische president Vladimir Poetin.

Michail Tichonov (24) was uit de Tataarse hoofdstad Kazan overgekomen om aan de vredesmars deel te nemen. "Ik ben tegen de oorlog in Oekraïne en weet precies wat daar gebeurt. Na veel gesprekken met Oekraïners ben ik tot de conclusie gekomen dat onze regering ons bedriegt over de waarheid in Oekraïne."

Zijn grootmoeder Olga Soeproenenko (70), gekleed in de kleuren van de Oekraïense vlag, is weliswaar in Moskou geboren, maar haar ouders waren Oekraïners. Ze beklaagde zich over het feit dat de autoriteiten weliswaar een optocht hebben toegestaan, maar geen echte protestbijeenkomst met een podium waarop sprekers de demonstranten toespreken. Op 15 maart van dit jaar, toen de eerste Mars van de Vrede plaatsvond, was dat nog wel mogelijk. "Mijn droom is dat Oekraïne uiteindelijk bij de Europese Unie komt", zegt Soeproenenko.

Op de Sacharovallee verzamelde de menigte zich opnieuw en riepen de betogers vurige leuzen als "Oorlogsmisdadigers voor het gerecht" en "Oekraïne en Rusland zullen vrij zijn". Ook scandeerden betogers "Eer aan Oekraïne, de helden de eer", de slogan die op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev veel werd gebezigd tijdens de opstand tegen de in februari verdreven ex-president Viktor Janoekovitsj.

Een afvaardiging van Russische soldatenmoeders hief het Oekraïense volkslied aan. De toegang van de Sacharovallee tot de Sadovaja-Spasskajastraat, een van de grote verkeersaders van Moskou was hermetisch afgesloten door dranghekken, tankwagens en enkele pelotons agenten van de oproerpolitie.

Oud-Doemalid Gennadi Goedkov, die zich het afgelopen jaar van aanhanger tot een van Poetins grootste tegenstanders ontpopte, zei ten overstaan van een haag aan journalisten dat hij hoopte dat de Mars van Vrede ertoe zou kunnen bijdragen dat 'Rusland weer terugkeert op het pad van de vrede'.