Paus Franciscus arriveert in AlbaniŽ

Paus Franciscus is zondag aangekomen in Albanië voor een eendaags bezoek aan het Balkanland. In het centrum van de hoofdstad Tirana was de Boulevard van de Martelaren versierd met vlaggen van Albanië en het Vaticaan. Ondanks dreigementen van moslimextremisten heeft het Vaticaan geen speciale veiligheidsmaatregelen genomen.

Wel beloofde het Albanese ministerie van binnenlandse zaken dat de 2500 politieagenten en grenswachten de paus 'maximale' bescherming zouden bieden. In Tirana prijkten ook foto's van veertig priester die werden vervolgd of vermoord tijdens het communistische bewind van Enver Hoxha. De dictator verklaarde Albanië in 1967 tot 's werelds eerste atheïstische staat.

Franciscus is in Albanië om te benadrukken hoe het land van een van de meest repressieve communistische staten in Europa veranderde in een modelnatie waar moslims en christenen harmonieus samenleven. De paus wil, nu in veel landen religieuze en etnische conflicten zijn uitgebroken, laten zien dat andersgelovigen prima in vrede in een land kunnen wonen