Cameron: meer bevoegdheden voor Schotten

De Britse premier David Cameron is verheugd dat de bevolking van Schotland heeft besloten onderdeel te blijven van het Verenigd Koninkrijk. Dat zei hij vrijdagochtend kort nadat de kiescommissie in Schotland de tegenstanders van Schotse onafhankelijkheid tot winnaar van het referendum had uitgeroepen.

"Nu is het tijd om verder te gaan", zei Cameron. "Er moet een 'evenwichtige schikking' komen, die niet alleen eerlijk is voor de mensen in Schotland, maar voor het hele Verenigd Koninkrijk."

Cameron stelde de Schotten meer bevoegdheden in het vooruitzicht. In januari moet er een wetsontwerp liggen.

Er moeten echter ook een eerlijke oplossing komen voor Engeland, zei de premier. Nu is de situatie zo dat Schotse parlementariërs kunnen beslissen over zaken die Engeland aangaan, terwijl Engelse parlementariërs die zeggenschap niet hebben over Schotse aangelegenheden. Daar moet volgens Cameron verandering in komen.

De winst van het neekamp in Schotland is ook winst voor Cameron. Zijn carrière als premier hing in zekere zin aan een zijden draadje. Als de Schotten voor onafhankelijkheid hadden gekozen had dat zijn einde als premier vrijwel zeker ingeluid.