Rutte wil debat over superprovincie reanimeren

Als het aan het kabinet ligt wordt het plan voor de superprovincie weer uit de kast getrokken. Premier Mark Rutte (VVD) wil de gesprekken over de fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland hervatten. "Laten we alsnog een poging doen", zei hij richting D66 en GroenLinks.

"Ik zie een heel kleine opening bij de heer Pechtold en ik zie ook de heer Van Ojik knikken", zei Rutte na een vraag van D66-leider Alexander Pechtold over de bestuurlijke vernieuwingsplannen van het kabinet. "Ik pak de handschoen wederom op", zei Pechtold, die de plannen eerder in het debat bestempelde als 'dood en begraven'.

Pechtold voegde er wel aan toe dat hij alleen wil praten over concrete plannen. De bestuurlijke agenda zoals die er nu ligt is volgens de D66-voorman volledig mislukt. "Het vloog voor geen meter." Rutte ging echter niet in op het verzoek een plan op tafel te leggen voordat de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt behandeld.

De gesprekken over de zogenoemde Noordvleugel sneuvelde eerder dit jaar omdat D66 en GroenLinks niet verder wilden praten over de fusie. GroenLinks wilde meer geld voor natuur, D66 miste samenhang met de verdere bestuurlijke indeling van Nederland. Het kabinet heeft voor de plannen over de bestuurlijke vernieuwing geen meerderheid in de Eerste Kamer.

"Het doel van regeerakkoord was juist om een systeemverandering teweeg te brengen door drie provincies bij elkaar te voegen", zei Rutte. "Je moet een systeemcrisis veroorzaken, dan verandert ook het hele systeem." De premier verwacht dat de andere provincies vanzelf de samenwerking zoeken als de superprovincie er eenmaal is. De drie betreffende provincies zijn overigens verre van enthousiast.