'IS plande terreuraanslag in AustraliŽ'

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) plande een willekeurige terreuraanslag in Australië. Dat blijkt uit informatie van de inlichtingendiensten, zei de Australische premier Tony Abbott. Bij een omvangrijke contraterreuroperatie in Sydney zijn vijftien personen aangehouden.

Abbott zei zelf woensdagavond te zijn ingelicht over de operatie, waarbij ook invallen werden gepleegd bij meerdere woningen in Sydney. De inlichtingendiensten hadden informatie onderschept dat een leider van IS in het Midden-Oosten aanhangers in Australië had opgeroepen te moorden.

De premier werd gevraagd naar berichten dat de arrestanten van plan zouden zijn geweest een willekeurige persoon in Sydney in het openbaar te onthoofden. "Dat is de informatie die we hebben ontvangen", zei Abbott. "De aansporingen - tamelijk directe aansporingen - kwamen van een Australiër die schijnbaar een hoge functie heeft in ISIL en waren bestemd voor een netwerk van aanhangers in Australië om zich hier in dit land te manifesteren met moorden."

ISIL is de afkorting van de naam die IS voorheen hanteerde.

De politie is nog op zoek naar een voormalige uitsmijter van een nachtclub, Mohammad Ali Baryalei (33), die aan de leiding zou staan van de Australische IS-groep.