'Rutte moet meer doen voor integratie'

Premier Mark Rutte (VVD) moet zich minder terughoudend opstellen in het integratiedebat en zich duidelijk uitspreken tegen zowel de PVV als radicale moslims. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom woensdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

"We kennen de premier als iemand die nog wel eens de schouders wil ophalen, onder het motto van niet op elk stuk rood vlees reageren. Mijn oproep aan hem zou zijn: laat die terughoudendheid varen", zei Samsom. Rutte moet stelling nemen 'tegen de haatzaaiers in de pro-IS demonstratie, maar ook tegen haatpredikers in de politiek'.

Samsom ging in zijn bijdrage aan het debat in op de spanningen die de conflicten in het Midden-Oosten veroorzaken in Nederland. "Er schort iets aan het cement in onze samenleving", stelde hij. Scheidslijnen lopen nog te veel langs de lijnen van afkomst en religie. Het is ook aan het kabinet om daar verandering in te brengen, door zich uit te spreken en stelling te nemen.

Samsom ging in op de 'verwarring en verbijstering' over de gruweldaden van IS, en het feit 'dat er in Nederland mensen wonen die dat steunen'. "Het maakt angstig, het maakt verdrietig, en het maakt strijdbaar."

Ook hekelde Samsom de 'anti-shariaverklaring' die PVV-leider Geert Wilders wil invoeren voor Nederlandse moslims. Hij sprak van 'een voorstel dat associaties oproept met de donkerste perioden uit onze geschiedenis'.

In zijn bijdrage bepleitte Samsom verder een scherpere buitenlandpolitiek. "Niet langer het motto 'liever een biertje met Poetin, dan een blauwtje bij Gazprom', maar stelling nemen ter versterking van ontwikkelingen in de richting van een vrije economie en samenleving." Ook moet er meer werk worden gemaakt van een Europese defensie en van Europese energiepolitiek.