Cameron: blijf in Verenigd Koninkrijk

De Britse premier David Cameron heeft maandag de Schotse bevolking gemaand tegen een onafhankelijk Schotland te stemmen. Dat melden Britse media. De premier drong er bij de Schotten op aan 'het beste voorbeeld van democratie dat de wereld ooit heeft gekend' te redden. Hij deed een beroep op de 'Britse waarden eerlijkheid, vrijheid en gerechtigheid'.

"Het zou het eind betekenen van een land waar de Verlichting begon, dat de slavernij afschafte, dat de aanjager van de Industriële Revolutie was, dat het fascisme versloeg. Het eind van een land dat mensen over de hele wereld respecteren en bewonderen, het eind van een land dat we allemaal ons thuis noemen."

Cameron zei wel te begrijpen waarom een onafhankelijk Schotland velen als muziek in de oren klinkt, maar hij waarschuwde dat de Schotse nationalisten een te rooskleurige voorstelling van zaken geven. "Echte veranderingen in Schotland liggen voor het oprapen. De macht om uw eigen koers uit te stippelen en eigen beslissingen te nemen, maar wel de veilige gedachte deel uit te maken van het Verenigd Koninkrijk. (...) Het is het beste van twee werelden."

De Schotse eerste minister Alex Salmond sprak maandag echter van bangmakerij door de regering, banken en bedrijven. "Als je mensen probeert onder druk te zetten, bedrijven onder druk probeert te zetten, zoals de premier en het ministerie van financiën zonder twijfel hebben gedaan, dan hebben we het over een heel ander verhaal. Ik denk dat de mensen in Schotland wel weten dat de vingerafdrukken van de premier aan de campagne van bangmakerij kleven."