ESA kiest landingsplek voor Rosetta

De landingsplaats voor ruimtesonde Rosetta is bekend. Ruimtevaartorganisatie ESA liet maandag weten een plek te hebben gekozen op de komeet waar Rosetta jarenlang naar onderweg was. In november moet de sonde op de komeet landen.

De komeet, met de tot de verbeelding sprekende naam 67P/ChuryumovGerasimenko, bevindt zich op zo'n zes miljard kilometer van de aarde. Rosetta was ruim tien jaar onderweg. Rosetta kwam begin augustus aan bij de komeet en is de ruimterots de afgelopen weken tot dertig kilometer genaderd.

Sinds de aankomst bij de komeet beraadde ESA zich op de beste landingsplek voor de ruimtesonde. ESA had vijf potentiële locaties op de vier kilometer brede komeet op het oog. "Geen van de potentiële landingsplekken voldeed voor de volle honderd procent aan de operationale criteria, maar Site J is duidelijk de beste oplossing", aldus Stephan Ulamec van ESA.

De missie is niet zonder risico, maar is tegelijkertijd uniek: nooit eerder is een ruimtesonde op een komeet geland. De informatie die de sonde moet verzamelen moet wetenschappers meer leren over de oorsprong van het zonnestelsel en het ontstaan van de aarde.