Pharrell Williams is stiekem feminist

Pharrell Williams heeft zich zaterdagavond solidair getoond met een Zweedse vrouwenbeweging. Tijdens een optreden in Stockholm vroeg hij Gudrun Schyman, leider van Feminist Initiative, op het podium en danste hij met haar tijdens het zingen van zijn superhit Happy.

Vorig jaar kreeg Williams nog stevige kritiek te verduren vanwege zijn deelname aan de videoclip van het nummer Blurred Lines, waarin hij samen met Robin Thicke is te horen. De clip, met menig half ontblote vrouw, zou vrouwen als lustobject afschilderen en zelfs verkrachting in de hand werken. Sindsdien heeft de 41-jarige zanger en modegoeroe zich echter duidelijk uitgesproken voor vrouwenrechten.

De 66-jarige Schyman richtte in 2005 de feministenpartij op. Eerder dit jaar won de partij voor het eerst een zetel in het Europees Parlement. Zondag gaat Zweden naar de stembus voor het eigen parlement. Recente opiniepeilingen laten zien dat Feministiskt Initiativ wel eens vier procent van de stemmen kan trekken, genoeg voor een zetel in het Zweedse parlement.