Zweedse oppositie wint, maar geen meerderheid

De centrumlinkse oppositie in Zweden heeft de parlementsverkiezingen zondag gewonnen, maar geen absolute meerderheid behaald. Volgens een exitpoll van de publieke omroep SVT heeft het door sociaaldemocraten geleide blok 44,8 procent van de stemmen gekregen, tegen de centrumrechtse alliantie die de afgelopen acht jaar aan de macht was 39,7 procent.

Een feministische partij kan het oppositieblok nog versterken. Zij zweeft volgens de peiling rond de kiesdrempel van vier procent. Aan de andere kant heeft de anti-immigratiepartij Zweden Democraten 10,5 procent van de stemmen gekregen.

Waarschijnlijk krijgt de sociaaldemocraat Stefan Lofven de opdracht een nieuwe regering te vormen. Hij zal dan proberen een coalitie te smeden met de Groene Partij en de ex-communistische Links Partij. Volgens politiek analist Mikael Sundstrom van de Universiteit van Lund zal hij waarschijnlijk ook proberen enkele partijen uit de alliantie van demissionair premier Karl Reinfeldt los te weken, hoewel die geen van alle te kennen hebben gegeven met de sociaaldemocraten in zee te willen gaan.

Reinfeldt is de langstregerende conservatieve premier die Zweden heeft gekend. Internationaal heeft hij lof toegezwaaid gekregen omdat hij Zweden in relatief goede staat door de Europese schuldencrisis heeft geloodst. Veel Zweden menen echter dat hij met belastingverlagingen en marktgerichte hervormingen de Zweedse verzorgingsstaat heeft ondermijnd.