Cameron: IS geen moslims, maar monsters

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) vormt een 'omvangrijke' bedreiging die niet kan worden genegeerd. "Ze zijn geen moslims, maar monsters." Dat heeft de Britse premier David Cameron zondag verklaard nadat de extremisten een videofilm hadden verspreid waarin de Britse gijzelaar David Haines werd onthoofd.

Haines was na de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff al de derde gijzelaar van IS die dit lot moest ondergaan. De beul van Haines, een lange, linkshandige man met een Brits accent, was vermoedelijk dezelfde die ook Foley en Sotloff ombracht. Hij gaf de schuld voor de dood van Haines aan Cameron, vanwege diens steun aan het Amerikaanse optreden tegen IS. Hij bedreigde in de videoboodschap een volgende gijzelaar, de Brit Alan Henning, die evenals Haines als hulpverlener in Syrië werkte toen hij werd ontvoerd.

Cameron hield na het bekendworden van de dood van Haines spoedberaad met de hoofden van de Britse strijdkrachten en inlichtingendiensten. Na afloop kondigde hij geen nieuwe militaire maatregelen aan, maar verklaarde hij dat Britse strijdkrachten logistieke steun aan de Amerikaanse strijdkrachten zullen blijven verlenen. Ook zei hij dat contraterrorismemaatregelen zullen worden opgevoerd, omdat het gevaar bestaat dat IS terreuraanslagen zal plegen in Groot-Brittannië.