Dijksma wil Eskimootje pesten

De jacht op walvissen en dolfijnen moet zo snel mogelijk ten einde komen. Dat zou ook moeten gelden voor inheemse bevolkingsgroepen zoals de Inuit op Groenland. Daarvoor gaat Nederland maandag pleiten bij de jaarvergadering van de International Whaling Commission (IWC) in Slovenië, laat staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) zondag weten.

Inheemse bevolkingsgroepen als de Inuit mogen nu uit traditie nog op walvissen jagen voor hun levensonderhoud. Hiervoor is internationaal nog steeds draagvlak. Nederland wil steun zoeken bij andere landen om hier een eind aan te maken.

Dijksma wil ook dat de IWC zeggenschap krijgt over dolfijnen en grienden, zodat de jacht op deze dieren kan worden beëindigd. Mede daarom stelt Nederland 85 duizend euro extra beschikbaar voor de werkzaamheden van de walviscommissie.

"De internationale gemeenschap mag de steeds luidere roep tegen de jacht op walvissen en dolfijnen niet langer negeren", zegt Dijksma in een verklaring. "Jacht op deze prachtige dieren is niet meer van deze tijd. Het is zaak dat andere landen zich hiervan ook bewust worden."